Solární články

01.07.2010 11:20

Solární články jsou zařízení, které převádí energii slunečního záření přímo na elektřinu - fotovoltaický efekt. Někdy termín solární články je vyhrazen pro přístroje určené speciálně k zachycení energie ze slunečního světla, jako jsou solární panely a solární články, zatímco pojem fotovoltaického článku se používá, když je zdroj světla nespecifikovaná. Sestavy buněk se používají k výrobě solárních panelů, solární moduly, nebo fotovoltaická pole. Fotovoltaika je oblast techniky a výzkumu týkající se použití solárních článků na výrobu elektřiny pro praktické použití. Energie tímto způsobem je například sluneční energie (známé také jako sluneční energie).

Solární články jsou často elektricky propojeny a zapouzdřeny jako modul. Fotovoltaické moduly často mají skleněné desky na přední (Sun up) strany, což umožňuje lehké projít a zároveň chránit polovodičových destiček z elementů (déšť, kroupy, atd.). Solární buňky jsou také obvykle spojeny do série v modulech, vytvářet doplňkové napětí. Připojení buňky současně přinese vyšší proud. Moduly jsou pak propojeny, v sérii nebo paralelně, nebo obojí, k vytvoření pole s požadovanou maximální stejnosměrné napětí a proud.

Výkon solárních panelů se měří ve wattech nebo kilowattech. Za účelem výpočtu typické energetických potřeb aplikace, měření v hodinách watt-, kilowatt-hodin nebo kilowatt-hodin denně, je často používán. Společný pravidlem je, že průměrný výkon se rovná 20% špičkový výkon, tak, aby každý vrchol kilowatt solární energie pole výstup odpovídá výrobě energie o 4,8 kWh za den (24 hodin x 1 kW x 20% = 4,8 kWh).

Chcete-li, aby praktické využití sluneční energie-tvořil, elektřina je nejvíce často přivádí do elektrické sítě pomocí invertory (mřížka-připojené fotovoltaických systémů), ve stand-samotné systémy, jsou baterie slouží k ukládání energie, že není nutné okamžitě.

Solární články mohou být použita i na další elektroniku, aby bylo vlastní-Power udržitelnou na slunci. Tam jsou solární nabíječky mobilní telefon, sluneční světlo na kole a solární camping svítilny, které lidé mohou přijmout pro každodenní použití.